Hallo!!
Ik heb de eerste twee weken van september in Oeganda doorgebracht bij wijze van 'stage'. Ik heb gedurende 10 dagen nauw samengewerkt met een coöperante van Broederlijk Delen die gespecialiseerd is in microfinanciering. Haar werkervaringen zullen zeker relevant zijn voor mijn toekomstig werk in Burundi.
Zo heeft zij een workshop gegeven voor de vertegenwoordigers van de partnerorganisaties van BD en hun boerengroepen in Lira, in de Lango-regio, helemaal in het noorden van het land.
Lira, Lango-regio, Noord-Oeganda
Tijdens deze workshop werd nagedacht over welke financieringsmogelijkheden op dit moment worden aangewend door de boeren voor enkele specifieke doeleinden. Zo kwam men tot de constatatie dat er wel voldoende financiële middelen ter beschikking staan voor de economisch actieve boeren; maar dat er voor de boeren die zelfvoorzienend zijn in hun eten, geen aangepaste kredietsystemen bestaan...
Zo zijn er wel veel microkredietinstellingen aanwezig in Lira. Het probleem is echter dat zij een garantiebewijs willen voordat ze een lening geven. Er zijn echter boeren die echt niets te bieden hebben, en dus geen recht hebben op een lening voor bijvoorbeeld de aankoop van ossen en een ploeg.
Aan deze doelgroep worden er informele kredieten aangeboden door enkele lokale NGO's. Zolang het geld dient om iets productiefs te doen dat past in de visie van de NGO, dan geven zij aan flexiebelere condities leningen. Voorwaarde is wel dat de boeren zich organiseren in groepen. De groep staat dan garant voor de terugbetaling. Als 1 lid niet terugbetaalt, dan moeten de andere leden daar voor opdraaien. Met behulp van dit solidariteitsprincipe kunnen deze boeren een lening vastkrijgen en zijn de partnerorganisaties zeker van een terugbetaling.
Na 6 maanden, of een jaar, is het geleende krediet normaal terugbetaald, hetzij in natura hetzij cash. Dan kan dat krediet doorgegeven worden aan een volgende boerengroep. Op deze manier blijft dit systeem duurzaam.
Dit is zowat het algemene idee van een informeel kredietfonds (of rollend fonds).
Dergelijke systemen van rollende fondsen vergen echter een strikt en duidelijk reglement voor de partnerorganisatie, voor de boerengroepen en voor de boeren zelf. Ze vereisen ook aangepaste monitoringssystemen en evaluatietechnieken op verschillende niveaus.
Rond deze moeilijke thema's werd er gediscussieerd tijdens de workshop.
Debat
Een resultaat van een groepswerk: 'Ontwerp een gezondheidsfiche die elke analfabete boer kan bijhouden om de gezondheid van elk van zijn varkens te beëvalueren op lange termijn'. Op deze manier kan ook worden bijgehouden wat er met de piggetjes gebeurt nadat het 'moedervarken' als rollend fonds is doorgegeven aan een volgende groep. Zijn ze gestorven? Hebben ze zelf piggen gekregen? Zijn ze verkocht?... En zo eigenlijk: 'Heeft de boer iets productiefs gedaan met zijn krediet?'
Terreinbezoek met ICES, een partnerorganisatie van BD. ICES heeft een jaar geleden 5 varkens geschonken aan deze vrouwengroep. De varkens lijken in zeer goede gezondheid en hebben reeds heel wat biggen gekregen. Binnenkort moeten de volwassen varkens worden doorgegeven aan een volgende groep en moet deze vrouwengroep proberen om zelf een duurzame varkensteelt te maken, vertrekkende van de biggen die ze nu in hun bezit hebben.
Oversteek van de Nijl
Het was echt een zeer interessante en leuke ervaring in Oeganda. Nog eens bedankt Frans en Lut voor de hartelijke ontvangst, de goede raad, en al jullie hulp! Het zal zeker van pas komen!
Heel veel liefs aan iedereen in België!!!
Vergeet me zeker niet op de hoogte te houden van al jullie ondernemingen, avonturen en twijfels!!
Zoen!!! Stephanie
PS: Dit bericht is 15 septmber geschreven, maar pas vandaag, 2" september is de internetverbinding snel genoeg om ze te kunnen posten :/